pondělí 23. listopadu 2015

Svět papoušků v zajetí i ve volné přírodě



V sobotu 21. listopadu 2015 jsem zhlédl na Prima Zoom pořad Tajemství papoušků, který se zabýval především chovem těchto nádherných a inteligentních tvorů v zajetí „vyspělé“ civilizace, což začíná odchytem mláďat z volné přírody tropických zemí, kde je velmi křehký a zranitelný ekosystém. To vše za peníze – za každou cenu! Bohužel se mláďata papoušků ilegálně dovážejí zejména do USA! Přitom však hromadně umírají uvedeným drancováním, jež se nazývá byznysem!

Nejprve lidé přímo hoří zájmem o chov exotických papoušků z různých částí světa, pak tohle nadšení postupně mizí, až upadá, když rodinné osudy např. zasáhne hospodářská krize, anebo změněné chování papoušků v období dospívání (klování), či úplný nezájem z jakéhokoliv důvodu.  Též hraje roli i dlouhověkost těchto opeřenců.

A proto vznikají útulky, které hromadně řeší lidská selhání vůči těmhle překrásným tvorům. Přijímají se zde papoušci v žalostném i zanedbaném stavu! Najednou není na veřejnosti o ně zájem! Trh s těmito okrasnými ptáky je vlastně dlouhodobě přesycen, když se ilegálně dovážejí a mizejí z volné přírody! Tito tvorové ztrácejí vlastní schopnosti se o sebe v přírodě postarat. Dále vznikají záchranné stanice dokonce na území tropických států. Právě zde dochází k nacvičování a přivykání papoušků na podmínky přirozeného prostředí.

Papouščí duše je něco jako lidská. Prožívá radosti a strasti. Psychika papoušků je podobná té lidské. Prostředí hraje důležitou roli při navázání různých kontaktů. Pokud je zanedbané, zhoršuje se psychika i fyzický stav chovaných tvorů.

Na závěr lze vyslovit přání, aby nedocházelo k drancování přírody kvůli penězům. Pokud zbývá „marně“ mnoho papoušků v útulcích vyspělých zemí, tak proč se nerozdají třeba dětem „druhého světa,“ anebo méně majetným občanům daného státu, a to v rámci charity? Také zoologické zahrady a vzdělávací instituce různých částí světa by mohly obohatit své kolekce exotického ptactva a zapojit se tak do jejich záchrany na Zemi. Dále se musí zastavit bezohledné ničení tropických deštných pralesů ve světě. Chov papoušků vyžaduje zodpovědnou a láskyplnou péči, když se ocitají v zajetí. Ve volné přírodě je třeba papoušky chránit již od počátku jejich zrození. Těm v útulcích dodat odvahu a kuráž, aby se mohli navrátit zpět do pozemských rájů v náruči přírody.
 
Václav Kovalčík

Žádné komentáře:

Okomentovat