sobota 8. července 2023

Řešení světové ekologické krize (souvislostí s globálním oteplováním) úplně jinak

V kuloárech i orgánech Evropské unie se neustále skloňuje Green deal aneb zelená politika, která by měla platit pro Evropu, ale co se děje s okolním světem, vlastně skoro nikoho nezajímá. 


Myslím si, že za ekologickou krizi a problémy mohou peníze, nenasytnost světové hrstky hyper-bohatých, kteří těží z pozemského neštěstí. 


Točí se kolem toho nezvladatelné zahraniční dluhy zranitelných států i vyspělého světa, jako by peníze diktovaly směr, kam vlastně skočit a jít do ohně na úkor ekologie, soběstačnosti a svobody národů světa.


Myslím si a vím, že je třeba výrazně omezit spotřebu fosilních paliv v tom globálně celoročně teplém světě. 


Tam, kde jsou kruté zimy, jsou pro přežití nezbytné, dokud se nenajde spolehlivá a vyspělá inovace energetického řešení. 


Také je třeba stopnout kácení tropických deštných pralesů, rozšířit skladbu stromů, bylin a keřů do krajin po celém světě. 


Zemědělství též inovovat, jak to dělají ve vyspělých "asijských tygrech," kde si vystačí s menší plochou.


V našem národě jest hroznou situací neustálé zadlužování, krize a nesvoboda ve jménu ekoterorismu, neomarxismu a liberalismu. 


Náš národ si zatím nemůže dovolit megalomanské projekty. Ty si můžou dovolit velcí světoví hráči, jenže opět v tom hrají roli ty nenáviděné peníze.


Každý jednotlivec (občan) musí prospívat nejprve individuálně, pak společensky. 


Solidarita je nepotřebná, kde jí je až příliš. Neadresná solidarita v Evropě jest vyhazování peněz z okna. 


Náš národ si nemůže dovolit hrát si na "haura" v globálních ekologických, sociálních a hospodářských problémech. 


Myslím si tedy a vím, že globální ekologická krize, související s globálním oteplováním, je způsobena tím špatným přerozdělováním národních i světových financí. 


Žije se bohužel současností, nemyslí na budoucnost, jako by náš národ chtěl někdo z mocných ekonomicky pohltit, rovnou schlamstnout!


Abychom byli úspěšní, je třeba reformovat vzdělání. I to řemeslo nesmí být sprostý pojem, zároveň třeba udělat v univerzitním školství škrty "spamových" (zbytečných) oborů. 


Úroveň středních škol navrátit do původní osvědčené vyspělosti a úrovně, zároveň udržet a prosazovat konstruktivní inovace.


Celý svět by mohla zachránit rozumná politika a rozumné přerozdělování finančních prostředků, též zavedená skladba podle podnebí, kde nevyužívat fosilní paliva, a kde naopak využívat. 


Jsem toho názoru, že samotná Evropa nemůže zachránit svět na úkor svých obyvatel. 


A proto se nesmíme podřizovat diktátu hyper-mocných a zkažených peněz. Solidarita a budování musí myslet na budoucnost konstruktivně, stejně tak musejí být konstruktivní zákony vymahatelné. 


Lidský tvor se nesmí stydět za konstruktivní práci, nesmí být ohrožován kriminalitou. Lidský tvor má právo na důstojný život bez energetických, sociálních, ekologických, zdravotních i bytových krizí.


A tak řešení globálních ekologických a hospodářských krizí vyžaduje změnu zažitých algoritmů a priorit. 


Nesmíme úplně podlehnout nadvládě "zkažených a špinavých peněz," nesmíme býti v zajetí dluhových pastí, musíme smysluplně a konstruktivně hospodařit v souladu též s přírodou planety Země. 


Zároveň musíme zachovat to osvědčené a stále hledat konstruktivní inovace. Třeba bude lidstvo schopné bezpečně bydlet, šetrně a konstruktivně hospodařit též na jiných planetách ve vesmíru.


Václav Kovalčík, Zlín

Žádné komentáře:

Okomentovat